Zacke

Luleårapparen Zacke har hyllats som en av landets främsta textförfattare och socialrealistiska gestaltare. Han debuterade 2010 med det Manifestprisade albumet ”Visst är det vackert”.
Om svensk hiphop tidigare varit ett fenomen koncentrerat till storstäderna skapade han ut- rymme för att skildra livsöden från en annan del av landet. Genom ett annorlunda perspektiv har han skildrat storstad kontra landsort och med åren cementerat en självklar plats på hip- hopscenen.

Det andra albumet ”Renhjärtat” släpptes 2013 och anses vara något av en dörröppnare för Norrländsk hiphop. 2016 kom det tredje albumet ”Fattigkussen”, där albumets namn syftade på talesättet ”fattiga kusinen från landet”. Den röda tråden genom hela albumet var konceptuellt byggd kring denna karaktär, baserad på och inspirerad av verkliga personer från Norrbotten. Albumet beskrevs som ett unikt kapitel i svensk hiphop-historia och blev tvåfaldigt Grammisnominerat som ”Årets textförfattare” och ”Årets hiphop”.

Nu är han tillbaka med sitt mest politiska album hittills ”Pengar. Frihet. Zakaria Jamal.” som släpps den 30 oktober. Ett album på 11 spår med berättelser om livsöden, klass, identitet och socialt arv. Fortsatt ur ett Norrbottniskt perspektiv men den här gången med stora kontraster mellan text och komposition. Subtila berättelser utformade efter en känsla av ett Sverige som befinner sig i en skarv.